ZBLOg.cz » Finance, daňová evidence » Jak by mohla vypadat plánovaná elektronická evidence tržeb?

Jak by mohla vypadat plánovaná elektronická evidence tržeb?

Aktualizováno dne 16. 3. 2015

Na blogu ministra financí Andreje Babiše se objevilo další potvrzení toho, že by se elektronická evidence tržeb neměla týkat drobných řemeslníků a služeb, jako jsou kadeřníci apod. Více se dočtete v odpovědi na sedmou otázku.

Na drobné řemeslníky, kadeřnice, atd. se elektronická evidence tržeb vztahovat nebude.

Mimochodem, četli jste odpověď na třetí otázku? Od podnikatele formátu A. Babiše bych takovou neznalost opravdu neočekával 🙂

3.    Kolik to bude stát?

Většinu podnikatelů, kteří platí daně, to nebude stát nic. Náklady na pořízení softwaru si totiž odečtou od daně z příjmů.

Aktualizováno dne 3. 3. 2015

V článku na webu České televize se objevila informace, že, cituji:

Elektronické registrační pokladny podle informací ČT nebudou muset mít řemeslníci, kteří nemají pevnou provozovnu. Tedy například malíři pokojů, instalatéři nebo kominíci.

V tomto smyslu se vyjádřil i sám ministr financí A. Babiš, na jeho vyjádření se můžete podívat v archívu ČT, v pořadu Události ze dne 3. 3. 2015, konkrétně na odpověď v čase 2:35.

Aktualizováno dne 27. 10. 2014

Podle informací Deník.cz navrhuje zatím ministerstvo financí zavést elektronickou evidenci tržeb ve třech fázích:

  1. V první fázi od 1. 1. 2016 by evidenci tržeb podléhaly restaurační, stravovací a ubytovací služby.
  2. V druhé fázi od 1. 4. 2016 by následovaly maloobchody/velkoobchody.
  3. V třetí fázi od 1. 7. 2016 pak ostatní živnostníci jako jsou například kadeřníci, obuvníci, svobodná podnikání a další.

Návrh zákona je podle informací ministerstva financí těsně před dokončením, a měl by být poslán do legislativního procesu.

O elektronické evidenci tržeb se hovoří řadu měsíců, ale zatím nebyly zveřejněny podrobnosti, jak by měl být tento systém evidence tržeb nastaven.

V jednom z minulých článků jsem popisoval, jak fungoval systém registračních pokladen.

Podle novějších informací, které jsem našel na webu ministerstva financí, by se měl však plánovaný systém odlišovat od systému registračních pokladen především v on-line registraci tržby, u registračních pokladen přitom docházelo pouze k ukládání plateb do paměti pokladny.

Jak by měla elektronická evidence tržeb vypadat?

Elektronická evidence tržeb by probíhala on-line, čili platba by byla evidována prakticky v okamžiku přijetí hotovosti od zákazníka.

Přečtěte si také:  Bludy, nepřesnosti a nesmysly v souvislosti s živnostníky a EET

Proces evidence tržby by probíhal následovně:

  1. Podnikatel by odeslal datovou zprávu o transakci Finanční správě.
  2. Ta by mu obratem odeslala potvrzení s unikátním kódem.
  3. Podnikatel by vytiskl účtenku s tímto kódem.
  4. Zákazník by měl povinnost si ji převzít.
  5. Evidenci tržby by si mohl podnikatel ověřit prostřednictvím webové aplikace Finanční správy.

Z dokumentů zveřejněných na diskusi o elektronické evidenci tržeb z července 2014 vyplývají dále následující podmínky (kurzívou jsem připsal svůj komentář):

  • celý systém by měl kopírovat chorvatský model,
  • on-line zasílání informací o platbě přes internetové připojení,

Otázkou je, zda lze na celém území ČR zaručit bezvadné internetové připojení o dostatečné rychlosti tak, aby odeslání informace o platbě a potvrzení evidence platby proběhlo co nejrychleji, napadá mě třeba takový prodejce zmrzliny, kterého by to mohlo neúměrně zdržovat, a před jeho stánkem by postupně rostla fronta zákazníků.

  • data by byla uložena pouze v systému Finanční správy,

Tím zřejmě zástupci MF chtěli rozptýlit obavy od možnosti zneužití takových dat např. konkurencí, pokud by je nějakým způsobem získala, je otázka, zda-li je to v současné době skutečně možné zaručit.

  • není nutná certifikace hardware ani software,

Předpokládám, že se jedná o certifikaci prodejců a poskytovatelů technického a programového vybavení systému, to by možná mohlo umožnit vznik co nejvíce konkurenčního prostředí mezi výrobci, a tím i snížení ceny.

  • dá se provozovat na běžných zařízeních,

Uvidíme, co si zástupci MF představují pod běžným zařízením, i kdyby vše fungovalo i např. přes aplikaci nainstalovanou na mobilním telefonu tabletu nebo notebooku, stále zde zůstává nutnost účtenku vytisknout na tiskárně, a ne úplně každý řemeslník nebo poskytovatel služeb bude něco podobného bezchybně ovládat, zvláště, když nedávno byla elektronická evidence neschopenek odložena vysokoškolsky vzdělaným lékařům o dva roky.

  • zatím se stále zvažuje rozsah dotčených podnikatelských subjektů,

Poměrně důležitý bod, který zatím političtí představitelé nemají vyřešen, a asi nejen mě zajímá, zda se evidence bude dotýkat opravdu všech živnostníků, nebo např. jen subjektů provozujících hostinskou a maloobchodní činnost, jako tomu bylo u registračních pokladen, úředníci se zatím kloní k rozsahu s co nejméně výjimkami, ale u některých oborů to bude podle mě neúměrná zátěž ve vztahu k přínosům pro statní pokladnu.

  • systém by měl být zaveden podle optimistického scénáře od 1.1. 2016, reálnější je spíše o rok později,

Podle mého je rok 2016 nereálný termín, protože nevyřešených otázek je pořád ještě hodně, a zkušenosti se zaváděním různých systémů ve státní správě napovídají, že rychlé a neotestované řešení většinou končí velkým fiaskem.

  • uvažuje se o zapojení a motivování veřejnosti k vyžadování účtenek pomocí tzv. účtenkové loterie.

Něco podobného je mi hodně proti srsti, z jakých peněz by se financovaly výhry?, zkušenosti ze Slovenska říkají, že někteří vychytralí nakupující si kvůli vyššímu počtu „losů“ rozdělují nákupy na více menších, rekordman poslal něco přes 2,5 tisíce účtenek:-)

V dalším rozhovoru se úřednice Ministerstva financí vyjádřila v tom smyslu, že si je vědoma toho, že přínos elektronické evidence tržeb bude menší, než nevýběry daní od „velkých ryb“. Náklady by pak měly podle jejích slov být v řádu stokorun ročně. Je otázkou, kolik budou tvořit počáteční pořizovací náklady.

Jaký názor máte na navrhovanou elektronickou evidenci tržeb vy? Nebojte se podělit o své názory v komentářích. Byla by pro vás taková evidence velkou zátěží při vaší činnosti, nebo byste to nepocítili? Jak velká část zákazníků od vás vyžaduje účtenky nyní?


Podobné příspěvky

21 Komentářů

  1. Docela by mne zajímalo, jestli Finanční správa KAŽDÉHO kraje (okresu apod.) disponuje rychlým připojením na internet a technikou, schopnou přijímat a odesílat data potřebnou rychlostí. Myslím tím serverová a disková pole, protože pokud si Babiš myslí, že přijímání a odesílání potvrzení se dá mastit na nějakém obyčejném serveru velikosti 1RACK, tak to se hodně plete. A divil bych se, kdyby na Finanční správě v okresním městě měli lepší HW než 1-2 servery, 5 let staré, a jedno diskové pole velikosti pár TB. A pokud se bude muset na všech Finančních správách v ČR posilovat HW a připojení na net, bude z toho další megatunel (jako např. registr vozidel, SW pro sociálku – sKarta a další státní IT zakázky). A je jasné, že pořízení pokladen, připojených online na net, se ve finále promítne do cen za zboží a služby, takže se rázem všechno v ČR zdraží. A kdo pak bude mít chuť ještě nakupovat? Asi jen Babiš.

    1. Babis je sam nejvetsi zlodej se poptejte proc zdrhnul ze Slovenska tady ho pitomci zvolej stado debilu jsme me osobne pokladny nevadej vim jak je obejit 😉 ve vysledku jste stejne ty černe penize dali statu za dph nebo si nekdo mysli ze si ulite penize zasil do polstare .? Ja vedel proc volim usvit Tomia okamura chce neco delat rozumneho pro lidi a ne sem jako blbiš tahat imigraNty ktere budete zivit uz je to schvalene musime se postarat o stovky imigrantu a budou prichazet dalsi az se tyhle zacleni dostasnou byty !na pracaku je 500k nezamestnanejch 2mio lidi je na pokraji chudoby ale tady se pomaha preci jinejm 😉

  2. Proč? Proč se pořád musíme po někom opičit, dokážem něco sami, a taky se za to něco postavit? Jsme jak děti.

  3. Jemi smutno nechapu proč podnikám 20 let a s pokladnou končí mé podnikání bohužel nemám na to si ji ani koupit podnikám ve vlastním domě neplatím nájem a přes to mi zbyde 9000 na život ale to z těch pánu nikdo neřeší.Holt lidi na vesnici nikoho nezajímají nejhorší je to že práce není tak posílím řady nezaměstnaných

    1. Dobrý den,
      uvidíme, jak dopadne návrh zákona. Už se objevily první náznaky výjimek, kdy by elektronická evidence tržeb nemusela platit pro živnostníky, kteří nemají stálou provozovnu, ale služby nabízí přímo u zákazníků. Také jsem četl vyjádření, že by evidence tržeb neměla ohrozit podnikání živnostníků s nižšími příjmy, takže je možné, že i pro ně budou platit výjimky. Více si můžete přečíst v článku http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/303405-restauracim-by-se-mela-snizit-dph-na-15-procent/.

      1. Patřím mezi malé živnostníky. Dnes, když jsem si přišla na FÚ pro daňové formuláře, tak jsem si je musela vyzvednout osobně. Paní do kanceláře pouštěla jen po jednom člověkovi. Když přišla řada na mě, tak jsem se dozvěděla, že si budu povinna vést podvojné účetnictví. To jsem se učila, tak ho zvládnu. Zároveň budu povinna vše vyřizovat přes datovou stránku. To už asi nezvládnu. Tak nevím, co se mnou bude. Po této zkušenosti řečem o zohlednění malých OSVČ už nevěřím. Jediné, co mě naplňuje nadějí, že to do voleb nezvládnou, a my malí už Babišovi hlas nedáme.

        1. Paní Marie, datové schránky se nebojte. Jde jen o první seznámení se způsobem komunikace, pak už je to nejen velmi jednoduché, ale zároveň to ušetří čas, kdy nemusíte stát ve frontě na úřadě. Spíš to podvojné účetnictví – proč jej musíte vést? A ještě jedna poznámka – nevím, zda to tady můžu psát, ale jako dlouholetá účetní mám výbornou zkušenost s účetním programem Stereo (kastnersw.cz). Je velmi intuitivní a dělá všechny potřebné formuláře.
          Držím Vám palce!

  4. Mě tíží povinnost datové stránky. Nejsem tak PC zdatná, abych to zvládla. Zároveň není nikde řečeno, co se bude dělat, když dojde k přerušení přenosu. U terminálu platebních karet se to děje. V současné době dávám každému zákazníkovi paragon do tašky s nákupem. Protože nevím, kam bych dala tiskárnu, asi u toho i zůstanu. Zákazník účtenku dostane. Jenom mu dopíšu kód.

  5. Jsme malá firmička – maloobchod/velkoobchod a hotové tržby přijímáme tak ve výši max. 2 tis. měsíčně (všechno ostatní jde přes faktury a banku) Myslíte, že takoví jako my tu státní kasu spasí? Pro ty, co nás mají za parazity a podobná stvoření bych měla toto: mně je 55 a kolegovi 58 let. Ačkoliv jsme oba zdatní, šikovní a bystří, tak nás do zaměstnání nikdo nechce (zkoušíme to už 2 roky). Co nechce! Když někam pošleme životopis, tak se ani neobtěžují nám napsat zpět alespoň ze slušnosti „…dáme vám vědět…“ Tak co jiného máme dělat, než se snažit držet obchod co nejdéle to bude možné? Ti, kteří s tím mají zkušenost, ví, o čem tady píšu. A stát místo aby ocenil naši snahu přispívat alespoň tím málem, nám donekonečna hází klacky pod nohy! Chtějí abychom šli na pracák? Někdy mi přijde, že právě o to jde, udělat z celého národa „závisláky na systému“, protože jen tak s námi budou moct manipulovat dle libosti. Živnostník je většinou nezávislý a myslící občan, proto je „těm nahoře“ trnem v oku.

  6. Mám malý obchůdek s potravinami ve svém domě. Já mám obrat za rok 1 milión a čistý zisk asi 150 tisíc. Instalatér naproti má za rok obrat 800 tisíc a čistý zisk 600 tisíc (nemá zásoby, nic se mu nezkazí, má jen plné auto vercajku). Mě dusí DPH, jeho ne. Mě bude dusit EET, jeho ne. Daň z příjmu neplatí žádnou, já něco málo ano…. chci spravedlivý systém pro všechny!!!

  7. Dobrý den, jako OSVČ si vydělávám měsíčně 32 tisíc PŘED ZDANĚNÍM a k tomu platím na OSSZ A ZP, moc mi nezbyde. Žádná dovolená, žádná nemoc nepadá v úvahu proležet (a to jsem diabetik s jenou ledvinou, ženská s dětmi 50 let, takže bez šance na zaměstnání), žádný čas pro rodinu a děti mi nezbývá, natož na úřadování. Od státu NIC NECHCI, ale stát mě asi chce dostat na podporu… Nevím na co evidenci tržeb, každý měsíc píšu pouze čtyři stále stejné faktury čtyřem stále stejným subjektům a samozřejmě peníze chodí transparentně do banky. Jak bych asi mohla šidit na daních??? Internetové připojení ani provozovnu nemám, ani mobil či mobilní internet, doma internet není možný, jsme daleko od ústředny a ve stínu signálu, s technikou si nerozumím a nemám na to ani čas, protože PRACUJU od rána do slunka západu. JDĚTE UŽ PANÁCI ÚŘEDNICKÝ DO ZADELE!!! A poznámka pro Delmora – závist je ošklivá vlastnost a vám nepomůže.

  8. Ještě poznámka: protože nemám čas schovávat každou účtenku, počítám výdaje paušálem. Proto si NESMYSLNĚ a NESYSTÉMOVĚ nemohu odpočíst od daní děti, tedy mi na ně stát na rozdíl od všech ostatních nic neodečítá, živím je zcela sama, a po nikom nic nechci. Jak mi úředníci vysvětlí, že kolega OSVČ bez dětí je tím zvýhodněn a já mu musím konkurovat? Proč je zvýhodněn i jiný kolega, který tuto do nebe volající nespravedlnost řeší tak, že si děti odepisuje z daní jeho zaměstnaná manželka? Mlčím, pracuju a starám se sama o vlastní rodinu, ale to státu zřejmě vadí. Když s tím seknu a budu se válet doma, budete mě i děti živit vy ostatní, tak jen házejte OSVČ klacky pod nohy, to si fakt pomůžete…

  9. dobrý den,jako by nestačilo,že se západní svět dívá na nás čechy,jako na druhořadé lidi, myslím ,že neoprávněně ! děkujem soudruhovi babišovi,že česko a čechy tlačí do východní části evropy tím,že přebíráme jejich primitivní metody jako je evidence tržby.slovensko-chorvartský model,,,co to je?? ostudný system,který dehonestuje podnikatele člověka…….. chce to více přemýšlet a nepřekombinovávat život v česku-už je toho moc a člověk se v tom ztrácí-chtělo by to méně starostí a více štěstí a zjednodušovat život a ne naopak.pane babiš -znáte to nejdříve velká láska,následuje velká nenávist-hoďte tam brzdu,budete vybírat méně a méně.nikdo vám pod tlakem nedá navíc ani korunu.podnikatelé raději zvolní tempo propustí lidi a nakonec zjistí,že jim to vyhovuje. pane babiš já prorokuju ,že budete z česka zdrhat na slovensko nebo francie a v česku už danit nebudete,jakmile česko vyždímáte s těmi vašimi rádci z dob totáče.čert vás v česku byl dlužen!!

  10. tak sem se zasmál …..Babiš: Elektronická evidence tržeb je revoluce, budete na mě vzpomínat…………..pene babiš jasně,že budem vzpomínat,na slovenského občana,který zaplevelil česko hovadinama a odplul zpět na slovensko…………jak můžete být tak domýšlivý babiš to nechápu.

  11. Geniální nápad pana Babiše! Pořízení pokladny, která bude „schválená“ bude určitě finančně náročné! Další peníze navíc je internetové připojení, které na provozovně nemám z duvodu velmi špatného signálu! Zavedení pevné linky nechci, jsem v nájmu! Až budu mít příjem jako Babiš, tak takové hlouposti řešit nebudu, no obávám se, že takto skončím na ÚP!!! Doufám, že z takových, kteří nad ukončením živnosti uvažují, bude mít Babiš radost.Pokud mám znalost, tak v mém okolí zvažuje velká část drobných živnostníku nad ukončením živnosti z duvodu zavedení registračních pokladen. Už teď jsme rádi, že přežíváme a na zbytečné utrácení za nesmysly nemáme!

  12. Dobrý den, mám malý obchůdek na vesnici a zatím mi není jasné co bude v zákonu. Proti eet nemám námitky pokud bude platit naprosto pro všechny kategorie, kteří inkasují peníze od A po Z, tzn. advokáty počínaje a zedníky konče. Pokud to tak nebude mám velké výhrady. Jednak cena celého systému, to co předvedl ministr Babiš v televizi v otázkách Václava Moravce je zavádějící a nehodí se všude. Kloním se k názoru odborníků, že to bude cca 30 tisíc na provozovnu a taky to mám tak spočítáno. Systém EET je zejména veden snahou vybrat vyšší daně. Je zde však něco jiného a to je co to udělá se sociální strukturou. Malé vesnice, kde se prodá v krámku trochu zboží, či v místní hospůdce vytočí pár piv za den a to mají živnostníci na přežití se začnou ještě více vylidňovat. Hospoda, místo kontaktů se sousedy, se zavře, vesnice se začnou opětovně vylidňovat a vymírat, mladí tam již dnes nežijí a už vůbec nebudou mít důvod se na místa svých předků vracet a trvale tam žít. Co to bude za vesnici bez pošty, krámku či hospůdky? A ti stateční, kteří tam ještě dnes podnikají v dobré víře poskytovat službu svým spoluobčanům po zavedení eet vše přehodnotí. Pamatoval na to pan misnistr a celá slavná vláda. Myslím, že žijí všichni mimo realitu. A doufám, že budou mít někde svoji chatu či chalupu v místě, kde nebude vůbec nic. Bude tam v budoucnu mrtvo. Potom jim to dojde, bohužel bude pozdě.

  13. Ja uz jsem se divala na nejakej system do pokladen a libi se mi minipos nemate s tim nekdo zkusenost?

      1. Jojo ale jestli to nekdo treba na zkousku nezkousel za zeptani nic nedam 🙂 myslim ze maji nejaky termin s tim zarim no uvidime, ja do toho ale pujdu asi u nich no

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *