ZBLOg.cz » Příběhy živnostníků » Zedník – zaměstnanec vs. OSVČ | Příběhy živnostníků

Zedník – zaměstnanec vs. OSVČ | Příběhy živnostníků

Spousta lidí vykonává tu samou práci, jen přešli ze zaměstnání na OSVČ. Jaké důvody k tomu vedly autora tohoto příběhu si nyní můžete přečíst.

Vyučil jsem se zedníkem. A do nedávna jsem pracoval ve stavební firmě. Jenže jsem se s přítelkyní odstěhoval a neuváženě jsem místo opustil. Najít práci zedníka v malém městečku, kam jsme se s přítelkyní odstěhovali, bylo složité.

Když už se nějaká pracovní nabídka našla, byla za opravdu směšný peníz. Brzy jsem zjistil, že vydělám sotva na nájem a nějaké to jídlo. Rozhodl jsem se proto vrátit se zpět do mého předchozího zaměstnání, ale bohužel už za mě našli náhradu.

Proto jsem se přihlásil na pracovní úřad a chodil jsem na melouchy. Netrvalo to dlouho a uvědomil, jsem si, že i přesto, že pracuji u známých a říkám si o menší částku, než kdybych tu práci dělal pro cizí lidi, vydělám si podobné peníze, jako když jsem chodil do zaměstnání.

Proto jsem se rozhodl podnikat a zařídil jsem si živnostenský list. Přišel jsem na to, že i když dělám svou práci poctivě a nikterak jí nešidím, pořád si slušně vydělám. Ze začátku to bylo těžké, protože jsem vůbec netušil, jak začít. Ale když jste dobří a děláte za rozumnou cenu, lidi vás sami začnou doporučovat svým přátelům. Brzy jsem měl práce tolik, že jsem nevěděl kam dřív skočit.

Pro živnostníka je důležité mít práci po celý rok, proto se jí snažím tak rozmístit. Venkovní práce dělám vždy od jara do podzimu a ty v interiéru se snažím nechávat si na zimu

Vydělávám si slušné peníze. Mohl jsem si za ně koupit relativně nové auto a zabezpečit rodinu, kterou jsem si s přítelkyní pořídil. Schovávám si účtenky za materiál a věci, které si mohu odečíst a dávám je paní, která mi dělá účetnictví. Je v důchodu a tímto si přivydělává. Já těmhle věcem moc nerozumím.

Jaké zkušenosti ze začátků svého podnikání máte vy? Daří se vám, nebo to není až tak růžové? Pokud chcete, napište mi do komentáře. Nebo můžete napsat celý článek, který zde zveřejním, stačí mě kontaktovat a domluvíme se na podrobnostech.


Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. Také uvažuji že začnu na OSVČ jsem vyučenej zedník a bydlím v Plzni ,jako zaměstnanec plat kolem 20ti ale rád bych dělal na sebe a tady v Plzni je práce dost jen ta administrativa bude složitější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *