Jak vybrat účetní program pro firmu? Máme několik tipů

Vybíráte účetní program pro vaši firmu? Pak byste se neměli rozhodovat pouze podle ceny, ale především podle funkčnosti a možností, které vaší společnosti nabídne. Účetní systém vám bude sloužit několik let, proto si dobře rozmyslete, jaký zvolíte.

Rozhodujte se podle potřeb vaší společnosti

Před začátkem hledání samotného účetního systému si ujasněte, co by měl umět. Každá firma má jiné požadavky na funkcionalitu, proto se nenechte přesvědčit pouze na základě reklamy či doporučení známého. Sedněte si například s kolegy a dejte dohromady funkce, které byste od modulu pro účetnictví očekávali.

Rozhodující kritéria pro výběr účetního systému:

  • Právní formu podnikání
  • Vedení daňové evidence
  • Plátce či neplátce DPH
  • Velikost firmy
  • Rozsah účetnictví
  • Spolupráce s CRM systémy

Vhodný účetní software pro velké mezinárodní firmy

Jedním z nejdůležitějších kritérií je nepochybně velikost firmy. Pokud hledáte komplexní řešení pro velkou mezinárodní společnost, rozhodně dbejte na snadnou propojitelnost s ostatními softwarovými produkty. Některé typy účetních systémů umožňují kromě vedení účetnictví například přípravu finančních sestav a jiných výkazů pro vedení společnosti.

Software pro mezinárodní společnosti může být vhodný pro všechny firmy v oblastech, jako je pojišťovnictví, bankovnictví, cestovní ruch nebo logistika. Umožňuje spravovat pohledávky, závazky, registr majetku, ale také zpracování nákupních objednávek nebo registr došlých faktur a podobně.

Menším firmám stačí jednodušší řešení

Pokud máte menší společnost, bude vám pravděpodobně stačit jednodušší řešení účetnictví. Můžete se snadno orientovat podle počtu uživatelů, kteří ho budou využívat. Existují menší softwary pro fyzické osoby, ale také pro firmy s 10 až 50 zaměstnanci, jejichž součástí je také modul pro účetnictví.

Také malé firmy mohou potřebovat daňovou evidenci, podvojné účetnictví nebo snadnou správu interních dokladů.

Účinné řízení firemních výdajů

Ve firmě potřebujete nejen kvalitní systém pro účetnictví, ale je nutné účinně kontrolovat také veškeré firemní výdaje. Řešení pro řízení výdajů umožňuje spravovat různé typy formulářů pro domácí a zahraniční měnu, pomáhá nastavit rozpočet pro kontrolu výdajů dle období a má také řadu dalších užitečných funkcí, mezi které patří:

  • Snadná konfigurace veškerých formulářů a firemních dokumentů
  • Správa skenovaných dokumentů včetně dokladů a faktur
  • Sběr a schvalování dokumentů podle firemních pravidel

Řešení podporuje více jazyků i cizích měn, proto je vhodné pro velké mezinárodní společnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru