Jak odhalit nevhodný nebo podvodný přivýdělek?

  1. Kdo se nemá za co stydět, řekne hned na začátku stručně náplň práce, co za to a své požadavky. Takže pokud čtete dlouhé sloupky „o ničem“, ze kterých se ani po několika minutách nedočtete náplň práce, jméno firmy a druh podnikání či přivýdělku, rychle pryč.
  2. Na facebooku často čtete nabídku práce, kde jsou jen všeobecné dotazy na téma „chcete si vydělat? více info do zpráv“. Takovou práci nabízející buďto není schopen stručně formulovat a pošle nakopírovanou zprávu, kde zapomene změnit rod (muže oslovuje jako ženy a ženy jako muže). A nebo je to firma natolik provařená, že musí až do konce dělat tajnosti a vlastně pouze lákat, nikoli informovat.
  3. Inzerent nabízí zaslání informace do mailu. Platí to samé jako v bodě 2, navíc může jít o sběr emailových adres.
  4. Musíte zadat promo kód, poté vám inzerent pošle nabídku. Práce postavena na shánění lidí a provizi za sehnání lidí (letadlo). Tento způsob tak rychle exponenciálně roste, že brzy není koho shánět dalšího. Je to vlastně MLM (multi level marketing) – tedy vydělávej na práci druhých, pokud je seženeš.
  5. Poměr cena/výkon. Pokud začnete číst emaily za peníze či začnete dělat tzv. klikačky, napřed si ujasněte dvě věci: kolik je minimální výplata a za jak dlouho si vyděláte na tuto výplatu. Pokud je minimální výplata na účet 1 000 Kč, nebo 100 a více Euro/Dolarů, tak si položte otázku, proč je minimální výplata tolik? Dočkám se těch peněz? Vydělám si to za týden, čtrnáct dní, měsíc nebo tři měsíce? Může se stát, že se tomu budete věnovat třeba dva měsíce a nakonec k výplatě nedojde, často se stává, že dosáhnete částky těsně pod hranicí výplaty, a poté vám přestanou maily chodit nebo se vám reklamy přestanou zobrazovat. Abyste neztratili čas, chuť a energii!
  6. Výše výdělku. Pokud vám někdo nabízí příliš snadný výdělek 15 – 30 000 Kč měsíčně a podobně, tak zbystřete. Je to většinou jen lákadlo a nic víc. Proč by se pak lidé obtěžovali chodit do práce, když je to tak jednoduché a výnosné? Samozřejmě jsou i případy, kdy takový výdělek může být a to v případě MLM, pokud jste na vrcholu pyramidy a máte tak pod sebou dostatek lidí, kteří pro vás vydělávají.
  7. Český jazyk. Ten, kdo píše s pravopisnými a gramatickými chybami, bez diakritiky a interpunkce, ten kdo jen kopíruje texty a není schopen to popsat vlastními slovy, takovému člověku nevěřte. Práci, kterou děláte, jste totiž schopni popsat svými slovy, byť děláme oba stejnou práci, každý ji dělá trochu jinak a každý má trochu jiné zkušenosti.
  8. Plnění obálek, kompletace různých výrobků po zaslání registračního příspěvku. Máte-li zaslat dopředu peníze, tak si buďte jisti, že s největší pravděpodobností o ně přijdete. Je přece nesmysl, aby vám někdo nabízel peníze za práci, a přitom si hned na začátku od vás řekl o nějakou částku, abyste práci vůbec mohl získat. Nebo jste snad někde v zaměstnání při nástupu platili nějakou částku za to, že vás přijali?
  9. Dostanete práci, ale musíte absolvovat dlouhé a nákladné školící kurzy. I takto se dá vydělávat, člověk nabízející práci vám slíbí práci pod podmínkou absolvování školících kurzů, kde vám budou nabízeny různé motivační knihy, příručky nebo DVD za nemalé peníze.
  10. Práce je od slova pracovat. Pokud si nejste jisti, zda se jedná o seriózní nabídku, zkuste se zamyslet nad tím, zda byste sami z pozice zaměstnavatele za uvedenou práci takovým způsobem platili.

Zkrátka a jednoduše, hledáte-li práci, kde bez námahy vyděláte spoustu peněz, nedivte se, že sami naletíte.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru