ZBLOg.cz » Finance, daňová evidence » Bludy, nepřesnosti a nesmysly v souvislosti s živnostníky a EET

Bludy, nepřesnosti a nesmysly v souvislosti s živnostníky a EET

Jak už asi víte, byla 10. 2. 2016 schválena Elektronická evidence tržeb (EET).

Celý sněmovní tisk, který s navrhovaným zákonem souvisí, si můžete stáhnout na tomto odkazu: Návrh Zákona o evidenci tržeb.

O samotném návrhu a principu fungování elektronické evidence tržeb už toho bylo napsáno mnoho, a určitě se ještě mnoho napíše.

Co mě ale zklamalo, jak už to tak bývá u každé změny spojované se živnostníky, jsou nesmysly a lži, které se šíří především po internetových diskusích.

Zkusím zmínit tři nesmysly, které nacházím při každé takové příležitosti.

BLUD: Kdo nevydá účtenku, tak neplatí daně a okrádá stát!

Setkávám se s takovým názorem poměrně často: „Kdo nevydá účtenku, tak automaticky z takové platby neodvádí daně.“

Pokud jste OSVČ, určitě sami dobře víte, že prodejní doklad musíte vydat v případě, že si ho vyžádá zákazník, v ostatních případech je to na rozhodnutí prodejce.

Konkrétně to nařizuje § 31 odst. 14 zákona č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon.

Kdy musí podnikatel vydat účtenku?

§ 31 Povinnosti podnikatele(14) Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením, a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak.

Samozřejmě neplatí automaticky hypotéza, že kdo nevydá prodejní doklad, nepřiznává tržby a neplatí z nich daně.

Sám se setkávám s tím, že prakticky 100 % zákazníků ode mě prodejní doklad nevyžaduje, a když jsem ho ze začátku podnikání sám aktivně nabízel, tak jej spíše odmítali a rovnou mi říkali, že se s vypisováním nemám zdržovat a že doklad nepotřebují.

Doklady pak vypisuji až doma, dokládám je k daňové evidenci a za ty roky už jich mám nashromážděných možná několik tisíc.

Přečtěte si také:  Několik tipů k daňové evidenci

Pokud tedy někdo kategoricky tvrdí, že nevydání účtenky v každém případě znamená zatajování tržeb a neplacení daní, pak se mýlí.

NEPŘESNOST: Náklady na pořízení systému si živnostníci odečtou z daní a nebude je to nic stát!

Zatím je mi známo, že se uvažuje v souvislosti s pořizovacími náklady na EET s jednorázovou slevou na dani ve výši 5 000 Kč.

To s sebou nese ovšem jedno úskalí. Živnostník ušetří danou částku (nebo alespoň část z ní) pouze v případě, že má tak vysoký daňový základ, ze kterého mu vyjde po vypočtení daně z příjmů (15 % z daňového základu) a po odečtení daňových zvýhodnění (např. na poplatníka, na manželku, na dítě a další) od ní, kladné číslo.

Příklad, kdy se ho to týkat nebude: Živnostník má rozdíl příjmů a výdajů (daňový základ) 155 000 Kč. 15 % ze 155 000 Kč je 23 250 Kč, ale sleva na poplatníka je 24 840 Kč, takže v uvedeném případě živnostník neplatí daň a nebude si moct paušální částku 5 000 Kč od čeho odečíst. Jinými slovy, ti, kteří mají nízké zisky, zaplatí náklady na pořízení EET v plné výši, naopak ti, co mají zisky vysoké, si náklady odečtou v plné výši.

V každém případě si na zvýšené náklady bude muset tak či tak vydělat, a místo využití peněz na smysluplnější věci je bude muset vynaložit na pořízení EET.

NESMYSL: Soused je živnostník, má prý příjmy 150 tisíc ročně, ale má dvě auta, jezdí na dovolenou, má nový dům a přitom neplatí žádné daně!

Tenhle příběh se objevuje také poměrně často, snaží se přiživovat lidskou vlastnost – závist.

Opravdu si ale myslíte, že ten soused bude vykládat někomu, kdo se o něm takhle závistivě vyjadřuje, výši svých příjmů, nebo že mu přinese na konci března vytištěné daňové přiznání? Takové údaje se nesdělují často ani v rámci rodiny, natož cizímu člověku…

Četli nebo viděli jste v poslední době také nějaký podobný nesmysl v souvislosti s EET a živnostníky? Napište mi jej do komentářů.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *