ZBLOg.cz » Podnikání » Přišel mi mailem zajímavý dotaz

Přišel mi mailem zajímavý dotaz

Čas od času se stane, že se mě kontaktuje mailem některý z čtenářů s nějaký dotazem nebo připomínkou k tématu některého z článků.

Pokud vím, tak odpovím, když nevím, tak se snažím dohledat co nejvíce informací, a případně tazatele odkážu na jinou webovou stránku nebo diskusní fórum, kde jsou informovanější a povolanější lidé.

Naposledy mi přišel dotaz týkající se pozvání ke kontrole na živnostenském úřadě z toho důvodu, že živnostník nenahlásil místnost ve svém domě jako provozovnu. Živnostník přitom argumentuje tím, že vykonává z domova práci na počítači, takže v domě neskladuje žádný materiál nebo zboží, ani nepřijímá zákazníky, nejedná se o žádný výrobní prostor. I přes tuto argumentaci byla úřednice po telefonu neoblomná, a argumentovala zněním Živnostenského zákona, které uvádím v dalším odstavci.

Dle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenského zákona) je definice provozovny následující:

§ 17

(1) Provozovnou se pro účely tohoto zákona rozumí prostor, v němž je živnost provozována. Za provozovnu se považuje i automat nebo obdobné zařízení sloužící k prodeji zboží nebo poskytování služeb (dále jen „automat“) a mobilní provozovna.

Jaký na to máte názor vy? Myslíte si, že by živnostník, který pracuje ve svém bytě nebo domě například jako programátor, grafik, tvůrce webových stránek, a ke svojí práci využívá pouze počítač nebo notebook, měl mít hlášený takový prostor jako provozovnu?

Jaký argument byste použili, pokud by úředník trval stále na svém?

Pokud jste podobnou situaci už řešili, podělte se o svoji zkušenost i s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem!


Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. Především bych poděkoval za telefonát a úředníkovi sdělil, že pokud mi úřad něco chce, nechtě mě laskavě vyzve písemně. Dopis bych pak předal právníkovi a dál se s tou ochechulí nebavil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *