Časté chyby 3: Neoznámení zpracování osobních údajů ÚOOÚ

Pokud při své podnikatelské činnosti potřebujete zpracovávat osobní údaje jiných osob nebo subjektů, je třeba, aby se správce osobních údajů řídil Zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Veškeré informace jsou dohledatelné na webu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), takže pokud potřebujete získat podrobné informace, nebo při pochybnostech se obrátit na někoho s dotazem, je web ÚOOÚ to pravé místo.

Ke zpracování osobních údajů může dojít například při registraci do e-shopu, při registraci do katalogu firem, při registraci k získání slevy apod., tedy všude tam, kde poskytuji osobní údaje ke zpracování jinému subjektu.

Jak a kde oznámit zpracování osobních údajů?

Abychom mohli zpracovávat osobní údaje, je potřeba ÚOOÚ předem oznámit zpracování osobních údajů. Lze tak jednoduše učinit přímo na jejich stránkách vyplněním formuláře Oznámení o zpracování (změně zpracování) osobních údajů podle § 16 zákona č. 101/2000 Sb. Vyplnění formuláře zabere cca půl hodiny a je zcela zdarma. Poté v řádu několika málo dnů (lhůta je do 30 dnů) budete informování o schválení žádosti a vaše oznámení bude zveřejněno v Registru.

Co by nemělo na webu chybět?

Pokud subjekt na vašem webu vyjadřuje souhlas se zpracováním osobních údajů, takový souhlas musí být i odvolatelný a se způsobem odvolatelnosti souhlasu musí být také obeznámen.

Dále by na vašem webu mělo být umístěno prohlášení o zpracování osobních údajů, kde je uvedeno, pro jaký účel zpracování a k jakým osobním údajům je souhlas dáván, jakému správci a na jaké období.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru