Časté chyby 6: Placený zápis do registru či katalogu firem s nulovým přínosem

Na tyto případy jsem narazil už před mnoha lety nejprve ještě v době před zahájením podnikání, kdy o tom informovala média, a během posledního roku, kdy jsem zahájil samostatně výdělečnou činnost, tak jsem se s tímto setkal v několika případech i osobně.

O co se jedná?

Neříkám, že se jedná přímo o nějaký podvod, ale spíše o využívání neznalosti a neinformovanosti některých lidí.

Princip je docela jednoduchý, nějaký jednotlivec nebo skupina lidí vytvoří jednoduchý web na principu registru nebo katalogu firem. Následně zasílá seriózně vypadající dopisy živnostníkům a menším firmám s tím, že nabízejí zápis v registru či katalogu firem za nějaký poplatek v řádu tisíců korun za rok.

Na tom by nebylo ještě nic tak divného, podobné nabídky chodí mailem či telefonicky spoustě podnikatelů. Asi netřeba zdůrazňovat, že takový zápis do neznámého katalogu, ve kterém nikdo nevyhledává, nemá moc valný smysl a účinek.

U nás vidím pouze jeden příklad katalogu, do kterého může mít i placený zápis význam a přínos, a kterým je Firmy.cz od Seznamu, případně některé oborové a lokální katalogy, které ovšem většinou nabízí možnost zápisu zdarma.

V čem ovšem vidím neseriozní jednání je to, kdy se nabízená placená služba tváří jako zápis do oficiálního českého národního registru živnostníků, podnikatelů a firem. Takové vyznění totiž u mnoha živnostníků vyvolá dojem, že se jedná o něco povinného, bez čeho by třeba nemohli fungovat, a tak raději částku zaplatí.

Nedávno mi přišel dopis za zápis do nějakého bezvýznamného katalogu firem za cca 2 400 Kč. I kdyby jen 100 lidí z těch tisíců obeslaných tuto částku zaplatilo, tak taková firma inkasuje 240 000 Kč pouze za rozeslání dopisů s fakturou a vytvoření katalogu firem za pár tisíc korun.

Na stejném principu jsou postaveny i zasílané faktury na registraci názvu firmy, webové domény apod.

Při obdržení takového dopisu je třeba nepanikařit a hned nezasílat částku na účet, ale vzít rozum do hrsti, vše si důkladně pročíst, případně si vyhledat další informace na internetu, protože určitě nejste sami, kdo takový dopis obdržel a ostatní lidé se o své dojmy a zkušenosti jistě podělí.


1 názor na “Časté chyby 6: Placený zápis do registru či katalogu firem s nulovým přínosem”

  1. Potvrzuji, že tyto nabídky se posílají i dnes v roce 2015, tak jsem také nelenila, vyhledala si info na netu…a nic jsem neplatila. A také číst důkladně vše, co vám přijde, v nabídce oznamovali, že je to pouze informačního charakteru a v případě zájmu, že se může zaplatit, ale nic povinného.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru