Časté chyby 2: Neoprávněné používání autorských děl

V dalším článku, věnujícím se častým chybám podnikajících osob, bych zmínil problém neoprávněného užití cizích autorských děl.

Pokud se rozhodneme vytvořit webovou prezentaci své firmy, nebo vytisknout letáky, či vložit reklamní plochu do novin, musíme pamatovat na to, že při tom nesmíme porušit autorská práva.

Nejčastějším porušením bývá použití cizích fotografií stažených z internetu, a jejich použití na svém webu. Platí, že pokud nemáme souhlas autora fotografií, nesmíme ho takto použít.

Existují možnosti, jak si fotografie obstarat legálně:

  • zakoupením fotografií v placených fotobankách,
  • požádáním autora o souhlas s užitím díla,
  • vyhledáním fotografií, které jsou uvolněný zdarma k užití (někdy za určitých podmínek, jako je uvedení autora apod.), je potřeba mít ovšem jistotu, že jsou tyto fotografie skutečně uvolněné k užití,
  • vlastním vytvořením fotografie.

Podobná pravidla platí nejen pro fotografie, ale pro jakákoliv autorská díla, jako jsou video či audio nahrávky, texty, grafická díla apod.

Když pominu porušení zákona při neoprávněném užití autorského díla, tak porušováním autorského práva se vystavujeme i vysokým sankcím. V dnešní době lze velice snadno dohledat fotografie, na které mají autorská práva různé fotobanky. Prochází webové stránky a hledají neoprávněné užité fotografie a jejich autory často vyzývají k zaplacení vysokých pokut.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru