ZBLOg.cz » Příběhy živnostníků » Po šesti letech jsem musela obchod uzavřít | Příběhy živnostníků

Po šesti letech jsem musela obchod uzavřít | Příběhy živnostníků

V tomto článku si můžete přečíst zkušenost bývalé majitelky malého obchodu s proutěným nábytkem a bytovými doplňky. Proč bývalé? To už se dočtete v článku.

V dnešní době se mnohdy můžeme setkat s lidmi, kteří se zabývají tzv. podnikáním sami na sebe. Nejinak to bylo v mém případě, kdy jsem se rozhodla, že budu podnikat jako OSVČ, tedy osoba samostatně výdělečně činná.

Ráda bych Vám představila, jak probíhalo mé působení na trhu s malým obchůdkem v městě Nový Jičín. Minulý čas jsem uvedla záměrně, neboť podnikání již neprovozuji. V současné době pracuji jako zaměstnanec ve školství, ale věřím, že každý příběh může přinést užitečné informace, jak se komu, kdy a v čem vedlo, na čem bylo založeno podnikání a co bylo hlavním důvodem ukončení podnikání.

Co předcházelo podnikání?

Než jsem vůbec začala přemýšlet nad podnikáním sama na sebe, vystudovala jsem střední zemědělskou školu. Obor jsem si tehdy zvolila sadovnictví, květinářství, neboť mě práce v tomto směru velice zajímala.

Po střední škole jsem nastoupila ihned do práce a v průběhu života jsem vystřídala několik zaměstnání. Vždy jsem u daného vydržela několik let, nicméně po nějaké době jsem již ztrácela motivaci setrvat déle na dané pracovní pozici, potřebovala jsem si vyzkoušet něco nového. Vyzkoušela jsem si práci jako hospodářka, floristka, OSVČ nebo také jako učitelka odborného výcviku.

Většinu svých pracovních let před vlastním podnikáním jsem působila jako zaměstnanec, proto podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná byla pro mě zajímavá forma. K tomu přispěla situace, kdy vznikaly problémy s nadřízenými. Nešlo jen o vztahy, kdy jsme nebyli na jedné lodi, ale také už mnohdy překračovali hranice pracovní. Úkoly byly stanovovány vyšší, než se dalo splňovat a následné hodnocení neodpovídalo realitě. To byl i důvod, proč jsem měla potřebu rozhodovat sama za sebe a brát všechnu zodpovědnost pouze na sebe.

Po uvážení mé situace, vztahů se zaměstnavatelem a nadřízenými jsem se rozhodla, že to chce změnu. Začala jsem přemýšlet, jakým směrem by to bylo ideální. Na trhu práce zrovna nebyly dvakrát zajímavé poptávky po zaměstnancích, proto jsem začala velmi vážně přemýšlet o podnikání jako OSVČ. V Novém Jičíně jsem založila firmu s proutěným nábytkem a bytovými doplňky.

Přečtěte si také:  Chystáte se založit e-shop? Přečtěte si příběh majitele | Příběhy živnostníků

Malý podnik nabízel takové zboží, které lidé mohli vybírat k vybavení svého bytu, domu či zahrady. A proč jsem zvolila právě tento obor? V blízkém okolí nebyly téměř žádné možnosti, kde nakoupit proutěný nábytek a navíc se mi tento styl nábytku velmi líbí. Zároveň bylo velkou motivací i to, že si o všem budu moci rozhodovat sama.

Před rozhodnutím jsem musela také uvážit negativa tohoto podnikání. Nejvíce jsem se obávala pracovní doby, nicméně jsem v té době již měla odrostlé děti, které nepotřebovaly 24 hodinovou péči, proto jsem se rozhodla, že do toho půjdu.

Konečně začínám jako OSVČ

Začátky, jak je známo, jsou vždy těžkým obdobím, kterým si člověk prochází. Ne jinak je tomu tak v oblasti podnikání. Abych vše mohla zdárně zahájit, musela jsem si nejprve připravit několik věcí. Promýšlela jsem plány podnikání, předpokládaný zisk, výši nákladů a výnosů. Zpětně dokážu říci, že bych si o finanční stránce nejprve promluvila s odborníkem, ekonomem, který se v dané situaci umí pohybovat. Cílem by nebylo přesně stanovit částky, kterých by se mělo dosahovat, ale aspoň si udělat nějaký obraz o finanční stránce, jak jednotliví ukazatelé fungují, kooperují a co je jejich podstatou.

Před zahájením samotného prodeje jsem si musela připravit prostory určené k podnikání. O možném pronájmu prostor ideálních pro začátek podnikání jsem se dozvěděla náhodně v sauně, kde se vždy rozebírají různá témata. Pro uložení plánovaného zboží jsem si sehnala vybavení, které bylo půjčené, starší a levnější. Tak jsem ušetřila na začátku podnikání spoustu peněz, které jsem mohla investovat jinde.

Jednoduše řečeno, celé podnikání je doprovázeno financemi. Pro nákup zboží, které jsem chtěla prodávat, jsem sháněla u dodavatelů, kteří mi nabízeli různé ceny. Ze začátku jsem téměř vždy vybrala ty nejlevnější, kteří mi nabízeli zboží, o které jsem měla zájem. S pár dodavateli jsem se také domluvila na zapůjčení zboží a pak následním splacení.

Průběh a ukončení podnikání

Na začátku jsem se setkávala s pocitem, kdy jsem se styděla za nabízení svého zboží. Byla to situace, která mě před začátkem ani nenapadla, tudíž jsem se na ni nemohla nijak připravit. Nejspíš za to mohl nepříliš velký zájem o zboží, který panoval mezi lidmi, než se ponětí o mém obchodu rozneslo. Pak se již stud postupně eliminoval a já nabývala sebedůvěry a chuť podnikat.

Přečtěte si také:  Když jsem začínala, PR neznali ani na živnostenském úřadě | Příběhy živnostníků

S časem se konkurence rozrůstala v celém okrese, proto bylo zapotřebí zaujmout nový postoj. Změna byla především v tom, že jsem si domluvila jednu paní v důchodu na výpomoc. Její pracovní doba nebyla nijak pevná, spíše mi vypomáhala ve chvílích, kdy jsem potřebovala vyřídit neodkladné osobní a rodinné záležitosti a zavření obchodu by mohlo snížit potencionální zisky. Otevírací dobu jsem měla stanovenou na jedenáct hodin denně.

Po určité době se vše lépe hodnotí, proto i nyní s přehledem můžu říci, že podnikání vcelku splňovalo moje předem stanovené cíle, nicméně je vhodné zmínit jednu věc. Růst a rozšiřování podnikání je nutné v případě, kdy chcete mít kladný zisk. Já jsem se tomu věnovala spíše jako koníčku, proto jsem se snažila mít dobré vztahy se zákazníky i na úkor snížení zisku. Podnikala jsem tak, že jsem se bez problémů uživila, nicméně extra velké zisky jsem nevytvářela.

Po šesti letech podnikání jsem dospěla k závěru, že je ideální čas tuto část mého života ukončit. K tomuto rozhodnutí jsem došla postupně. Nejprve jsem si začala uvědomovat pocity stagnace, kdy jsem celý den byla zavřená v obchodě, podnikání neprocházelo žádnými změnami a konkurence rostla. Na úkor těchto faktorů docházelo ke snižování tržeb. Navíc jsem se chtěla vzdělávat i v jiném oboru, který jsem ještě nepoznala.

Doporučení pro ty, co chtějí začít podnikat

Když se zpětně poohlédnu za svým podnikáním, mohla bych díky vlastním zkušenostem doporučit pár rad. Samozřejmě se vše točí okolo finanční stránky, proto je potřeba neustále zabezpečovat přísun peněz. Důležitý je rozvoj a růst podniku tak, aby byla firma konkurenceschopná, ale stále zvladatelná. Rovněž doporučuji vést analýzy, které vypovídají o finanční situaci a dosahování průběžných cílů.

V rovině osobní doporučuji takt jak k zákazníkům, tak k dodavatelům, ale i úřadům, se kterými je nutné spolupracovat. Každý má svá pravidla a zásady a je vhodné je stanovit i ve vlastním podnikání. Co je ale nejdůležitější? Podnikat srdcem a nevzdávat se při každém zakopnutí!

Jaké zkušenosti ze začátků svého podnikání máte vy? Daří se vám, nebo to není až tak růžové? Pokud chcete, napište mi do komentáře. Nebo můžete napsat celý článek, který zde zveřejním, stačí mě kontaktovat a domluvíme se na podrobnostech.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *