ZBLOg.cz » Webové stránky » Odkud získat zdarma fotografie pro své webové stránky?

Odkud získat zdarma fotografie pro své webové stránky?

Před rokem jsem v článku Časté chyby 2: Neoprávněné používání autorských děl upozornil na skutečnost zákazu použití autorských děl bez souhlasu autora. To se samozřejmě týká i fotografií.

Pokud chceme mít na svém webu fotografie, máme v podstatě 3 možnosti, jak je legálně získat:

  1. Pořídit si je sami tím, že si sami fotografii zhotovíme.
  2. Zakoupíme fotografie za úplatu z některé z fotobank.
  3. Získáme fotografii zdarma se souhlasem autora.

Pokud máme zájem o nějakou fotografii zdarma a se souhlasem autora, můžeme si ji stáhnout opět z některé z fotobanky, které nabízí některé fotografie zdarma.

Nedávno jsem přišel na další možnost, jak získat fotografie pro své webové stránky z webu Wikimedia Commons. Je to jakási databáze fotografií, videí a zvuků, které jsou pod některou z licencí. Každá licence má své omezení, za kterých lze dílo kopírovat, rozšiřovat nebo vystavovat, U některých děl musíte uvést autora, odkaz na zdroj, odkaz na licenční podmínky apod.

Existuje však i skupina tzv. volných děl, kdy se autor rozhodne své dílo bezúplatně poskytnout pro volné užití, bez nároku na další ochranu díla. Anglicky se taková díla označuji jako public domain.

Takže stačí si na stránkách Wikimedia Commons ve vyhledávacím políčku v pravém horním rohu zadat slovo (nejlépe anglicky, ale můžeme i v jiném jazyce), které hledáme a za něj dopsat public domain, a získáme seznam fotografií, které lze volně a bezplatně užívat. U každé fotografie je ještě uvedena přímo licence, pod kterou můžeme fotografii užívat, takže se vždy ještě pro jistotu přesvědčíme, že jde o skutečně volné dílo.

Příklad:

Pokud chcete nalézt například Fotografie Prahy, zadáte do vyhledávacího políčka „praha/prague public domain“ a určitě si některou z fotografií vyberete.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *