ZBLOg.cz » IT » Jak snížit vysoké paměťové nároky prohlížeče Google Chrome?

Jak snížit vysoké paměťové nároky prohlížeče Google Chrome?

Jelikož používám už delší dobu poměrně starý notebook, občas se mi stává po delší práci na počítači spojenou s brouzdáním na internetu, že mi prohlížeč Google Chrome zamrzne, pomalu načítá stránky, takže je s ním obtížná práce, a musím dlouho čekat, než se prohlížeč vzpamatuje, nebo ho musím dokonce restartovat.

Pokud tedy chcete zrychlit práci s Google Chrome, vyzkoušejte níže popsané 4 tipy na snížení paměťových nároků a tedy i zrychlení práce s tímto prohlížečem.

Jak zjistit, kolik paměti Chrome spotřebovává?

Problém bývá nejčastěji způsoben velkou potřebou operační paměti pro Google Chrome. Pokud tedy máte starší počítač s menší pamětí, možná se s výše uvedenými problémy setkáváte také.

Google Chrome je poměrně velký žrout paměti, protože každá otevřená záložka v prohlížeči běží jako jeden samostatný proces, spoustu paměti zabírají i různá rozšíření a doplňky, které jsou stále zapnutá a běží na pozadí aplikace.

Pokud se chcete podívat, kolik procesů pod Google Chrome běží, můžete se podívat do Správce úloh stisknutím kláves Ctrl + Alt + Del a vyberete položku Správce úloh. Dále vyberete záložku Procesy a pokud si procesy kliknutím na sloupec Název procesu seřadíte podle abecedy, uvidíte jejich seznam pod názve chrome.exe.

Správce úloh

Další možností je přímo v prohlížeči Chrome stisknout klávesy Shift + Esc a opět se vám zobrazí okno s běžícími procesy přímo v Chrome.

TIP 1: Odstranění zbytečných rozšíření

Každé rozšíření běžící na pozadí prohlížeče zabírá určité množství paměti.

Zkuste se podívat, kolik a jakých rozšíření používáte a zda jsou skutečně všechna nutná. Můžete je buď deaktivovat nebo smazat.

Kde najít seznam rozšíření?

Zadejte chrome://extensions/ do adresního řádku prohlížeče, nebo stiskněte Ctrl + H a v levém sloupci vyberte Rozšíření.

TIP 2: Vypnutí funkce předvídání síťových akcí

Chrome umožňuje ve svém nastavení zapnout funkci zrychlení načítání webových stránek. Funguje to tak, že Chrome si díky vaší historii procházení webových stránek pamatuje vaše zvyklosti při prohlížení a v některých případech pak na základě toho může třeba některé stránky, na které předvídá, že odejdete, načíst na pozadí už předem, takže v okamžiku, kdy na takové stránky opravdu odkážete, tak se vám načtou rychleji.

Přečtěte si také:  Nejde vám přidat další položka do rozbalovacího menu ve Wordpressu?

Podle informací, co jsem si vyhledal, má tato funkce paměťové nároky, takže jejím vypnutím sice možná o pár sekund bude načítání trvat déle, ale zase ušetříte paměťový prostor.

Jak vypnout funkci předvídání síťových funkcí?

Zadejte chrome://settings/ do adresního řádku prohlížeče, nebo stiskněte Ctrl + H a v levém sloupci vyberte Nastavení.

Posuvníkem srolujete na spodek stránky a kliknete na Zobrazit rozšířená nastavení…

V části Ochrana soukromí odškrtněte položku Zrychlit načítání stránek pomocí předvídání síťových akcí.

Vypnutí předvídání síťových akcí
Vypnutí předvídání síťových akcí (pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

TIP 3: Vypnutí aplikací na pozadí po ukončení Google Chrome

Dalším žroutem paměti jsou běžící aplikace na pozadí i po ukončení prohlížeče Google Chrome. Tyto aplikace mohou být opět užitečné, protože vás mohou například informovat o nově doručeném mailu, takže si musíte opět zvolit, zda je pro vás tato varianta vhodná.

Jak vypnete aplikace na pozadí po ukončení Google Chome?

Zadejte chrome://settings/ do adresního řádku prohlížeče, nebo stiskněte Ctrl + H a v levém sloupci vyberte Nastavení.

Posuvníkem srolujete na spodek stránky a kliknete na Zobrazit rozšířená nastavení…

V části Systém odškrtnete položku Po ukončení prohlížeče Google Chrome nechat aplikace na pozadí spuštěné.

Vypnutí aplikací na pozadí (pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)
Vypnutí aplikací na pozadí (pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

TIP 4: Vyzkoušejte rozšíření OneTab

Jak jsem psal v úvodu, každá záložka (angl. Tab) prohlížeče znamená jeden proces ve Správci úloh.

Nainstalováním rozšíření OneTab způsobíte to, že všechny doposud otevřené záložky prohlížeče se zredukují do seznamu těchto záložek, jinak řečeno, vytvoří se jedna záložka se seznamem původně otevřených záložek.

V seznamu si pak můžete dle libosti otevírat nebo uzavírat kteroukoliv záložku, a to buď po jedné, nebo hromadně všechny.

Princip je tedy založen na tom, že jedna záložka se seznamem dříve otevřených záložek spotřebovává méně paměti, než všechny otevřené záložky.

Každému tento způsob nemusí vyhovovat, spíš bych viděl jeho využití v situaci, pokud  máte opravdu otevřeno velké množství záložek a chcete je mít dostupné po ruce delší dobu.

Pokud máte i vy nějaký tip na snížení potřeby paměti prohlížečem Google Chrome, neváhejte se o něj podělit se mnou i s ostatními v komentářích!


Podobné příspěvky

2 Komentáře

  1. No asi mě budete mít za hrozného „čuněte“ , ale já neskutečně !!! zrychlil chrome když jsem zadal C:\Users\vase jneno\AppData\Local\Google\Chrome\User Data no a potom smazal vše co není ve složkách . Ještě se na to mrknu i když tohle úplně stačilo. Když jsem smazal i všechny složky co tam byly , tak vznikl vlastně nový neseřízený , jako by nově nainstalovaný chrome , takže to co byly celé složky jsem s koše zase obnovil , ale předpokládám že bych ani nemusel vše . Stačí když mi zůstane nastavení a záložky , zbytek je mi šumafuk. no a jinak každou chvíli ještě mažu historii , ale mám za to že tím se toho moc nesmaže .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *