Umíte psát a chcete si vydělat? Potom čtěte dále.

Nedávno jsem našel na Webtrhu.cz představení nové služby pro prodej článků, která umožňuje lidem, kteří umí psát zajímavé články na různá témata, nabízet tyto články formou aukce k prodeji. Naopak majitelé webových stránek, magazínů apod. zde mohou najít zdroj článků ihned ke koupi a zveřejnění na svém webu, aniž by museli vytvoření článků zdlouhavě poptávat.

Službu možná ze začátku nebudou využívat profesionální copywriteři, ale spíše lidé, které prostě psaní baví a chtějí si vyzkoušet, zda by o jejich texty byl vůbec zájem, nebo jen prostě neví, kde své texty k prodeji nabídnout.

Jak to funguje?

Články v aukci banner300x250_cz

Autor napíše článek na zajímavé téma o délce alespoň 1 800 znaků (jedna normostrana) a vloží jej do aukce. Může zvolit minimální vyvolávací cenu, za kterou je ochotný článek prodat. Samozřejmě pokud bude článek kvalitní a najde se více zájemců, může se cena vyšplhat docela slušně vysoko. Zároveň může autor určit tzv. cenu „Kup teď„, což je částka, za kterou je ochotný prodat článek případnému zájemci okamžitě.

Zajímavostí je, že prodejem článku nepřijdete zcela o možnost jeho uveřejnění, ale podle pravidel je možné jej po 3 měsících od prodeje uveřejnit např. na svém blogu. Což ovšem může naopak vadit kupujícímu, který by tak přišel o exkluzivitu zakoupeného článku, ale autor projektu vypadá, že je ochotný naslouchat připomínkám a případně udělat nějaké úpravy.

Kupující má možnost před příhozem vidět úryvky z článku, aby nekupoval tzv. zajíce v pytli. Toto byla také jedna z věcí, která přišla na přetřes v diskusích k novému aukčnímu systému. Přeci jen asi není úplně možné zveřejnit dopředu celý text (ihned by si ho každý vykuk zkopíroval zdarma), ale také kupující musí mít možnost vědět, co vlastně za své peníze dostane.

O čem psát?

Volbě témat se meze nekladou, osobně bych doporučil psát o tom, co vás zajímá, čemu je blízká vaše profese a čemu dobře rozumíte. Například na mém blogu patří k nejvíce čteným články tzv. návodné, kde přesně popisuji osobní zkušenost a postup při řešení nějakého problému. Ale stejně tak můžete vkládat třeba články s tématikou auto-moto, cestovatelskou, z oblasti IT, politická témata, odborná témata z kterékoliv oblasti, prostě cokoliv vás zajímá.

Vyplácí se zvolit téma, o kterém není napsáno tolik článků (což můžete zjistit snadno zadáním do vyhledávače), ale kde je pravděpodobnost, že by mohlo zaujmout široké publikum čtenářů.

Máte čas a chuť psát a zároveň si i něco vydělat?

Autor a majitel celého aukčního portálu Články v aukci jej spustil teprve nedávno, takže v aukcích uvidíte zatím několik desítek článků.

K vložení článků se musíte nejprve zaregistrovat a poté už můžete psát a vkládat články do aukcí.

Články v aukci banner468x60black_cz

Projekt mě docela zaujal a věřím, že přes počáteční dětské nemoci, které každý takový začínající projekt nutně musí mít, se nakonec uchytí a bude fungovat ku prospěchů prodávajících i kupujících.

Sám uvažuji, že nějaký článek bych zkusil také nabídnout. Důležité je, aby se do systému registrovalo co nejvíce autorů i kupujících, takže pokud třeba víte o někom známém, který by si rád takto přivydělal, zkuste mu dát vědět, nebo klidně propagujte tento článek či přímo aukční web formou sdílení přes sociální sítě.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru