ZBLOg.cz » Marketing » Nechejte si vytisknout vizitky, investice se vám mnohonásobně vrátí!

Nechejte si vytisknout vizitky, investice se vám mnohonásobně vrátí!

V jednom z předešlých článků 6 „drobností“, které mi pomáhají při podnikání jsem v druhém bodě zmínil věc, na kterou by neměl zapomenout žádný živnostník, a tou je rozdávání vizitek nejen zákazníkům.

Stejně jako já, asi i spousta z vás určitě ze začátku kvůli financím řeší návrh vizitek vlastními silami. Proto bych chtěl v tomto článku popsat vlastní způsob přípravy vizitek pro tisk, ale i úskalí, které vás při tom mohou čekat.

Jaké zásady dodržet při návrhu a tisku vizitky?

Pro správný tisk vizitek je třeba dodržet několik zásad, většinou je má každá tiskárna uvedené na svých webových stránkách nebo se raději předem informujte, v jakém formátu máte data odeslat.

  • Velikost vizitky po tisku a ořezu využívám nejčastěji 90 x 50 mm,
  • na každé straně by měl být ještě přesah (spad) pro ořez obvykle 2 mm, podklad k tisku by tedy pro vizitku 90 x 50 mm měl být 94 x 54 mm, pokud máme na pozadí vizitky celoplošný obrázek nebo barevné pozadí, mělo by zasahovat i do tohoto přesahu,
  • samotný text samozřejmě do přesahu zasahovat nesmí (byl by totiž oříznut),
  • nejčastější formát zasílaných dat je PDF,
  • podklady je třeba převést do barevnosti CMYK (pro tisk), pokud data zašlete v barevnosti RGB (pro zobrazení na monitoru počítače), tak dojde při tisku ke zkreslení barev,
  • veškeré prvky na vizitce by měly mít rozlišení 300 DPI.

Jak tedy postupuji při návrhu vizitek?

Vlastní grafický návrh vizitky můžeme provést v libovolném grafickém programu. Protože je pro mě celkem zbytečné, pořizovat si drahý placený grafický program, využívám nejčastěji OpenOffice Draw, což je součást kancelářského balíku zdarma OpenOffice. Na tvorbu letáků, ale i vizitek pak můžete použít graficky program Gimp, který je rovněž zdarma, ale práce s ním je o něco málo složitější, ale zase poskytuje daleko větší možnosti.

V OpenOffice Draw lze nastavit jednoduše vše potřebné:

  • velikost vizitky (vč. přesahů) zvolíme v menu Formát -> Stránka,
  • rozlišení nastavíme při exportu do formáta PDF v menu Soubor -> Exportovat do PDF -> záložka Obecné.
Přečtěte si také:  Jak objednat roznášku letáků od České pošty

Poslední, co je třeba udělat, je exportovat PDF formát z barevnosti RGB do CMYK.

Toto bývá ovšem docela problém. U placených grafických programů (AdobePro, Adobe Photoshop) taková funkce většinou nechybí, existují i konvertory PDF formátů, které takovou funkci nabízejí, ovšem nalezl jsem opět pouze placené verze.

Naštěstí jsem našel možnost převést soubor pomocí online konvertoru do CMYK. Pokud převádíte soubor v jiném formátu, než je PDF, pak takto konvertovaný soubor můžeme převést opět do formátu PDF v software Foxit PDF Reader.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *