ZBLOg.cz » Politika » Chystá se zvýšení sociálního pojištění pro živnostníky?

Chystá se zvýšení sociálního pojištění pro živnostníky?

Jak už jste možná zaregistrovali, jako skoro u každé vlády, i u té nynější probíhá diskuse nad podobou důchodové reformy.

Úkol zpracovat návrh důchodové reformy a vůbec to, jak bude vypadat důchodový systém do budoucna, má za úkol Odborná komise pro důchodovou reformu.

A protože mezi její zatím jediný viditelný a mediálně propíraný výstup práce patří návrhy na podobu zrušení druhého pilíře důchodového spoření, tak jsem se zkusil podívat na to, co se v rámci navrhované důchodové reformy „chystá“ na OSVČ.

Moc toho není, ale z dostupných dokumentů je zřejmé, že komise se bude zcela jistě zabývat výší odvodů na sociální pojištění OSVČ, a to zejména v poměru k odvodům zaměstnanců (plus odvodů zaměstnavatelů za zaměstnance).

V zápisu z 10. jednání Odborné komise pro důchodovou reformu se na straně 14 v bodě 2.4 dočteme, že mezi navrhovaná témata pro činnost komise pro rok 2015 bude patřit i:

2.4 Vyšší zapojení OSVČ do veřejného průběžného systému a jejich ochrana před pádem do chudoby při odchodu do důchodu – potřeba řešit v úzké koordinaci s MF.

Asi nemusím vysvětlovat, že tím vyšším zapojením OSVČ se rozumí vyšší odvody na sociální pojištění.

Silné slovo při prosazování důchodové reformy bude mít především ČSSD, v jejímž návrhu důchodové reformy se můžeme dočíst prakticky to samé:

Cestou k zajištění dostatečných prostředků do základního veřejného pilíře důchodového pojištění bude:

– odstranění nespravedlivého znevýhodnění zaměstnanců vůči OSVČ ve výši příspěvků na sociální pojištění.

A protože je předsedou důchodové komise pan Martin Potůček (autor návrhu důchodové reformy z dílny ČSSD), podíval jsem se do jednoho rozhovoru s ním, kde by bral inspiraci pro výši odvodů OSVČ:

Daniel TAKÁČ, moderátor
Ale ta nerovnovážnost ve prospěch OSVČ ale není jenom u nás, tak je i v některých dalších evropských zemích, protože OSVČ zase některé požadavky nemá, když to řeknu obecně.

Martin POTŮČEK, předseda, Odborná komise pro důchodovou reformu
To máte naprosto pravdu, ale tam to není takový drastický nepoměr, tam to, ten poměr činí, řekněme, kolem 80 nebo přes 80 % u OSVČ ve vztahu k zaměstnancům.

Výrazně vyšším odvodům na sociální pojištění se tedy jako OSVČ s nejvyšší pravděpodobností v budoucnu nevyhneme. Samozřejmě konkrétní výše bude záviset na dohodě v rámci důchodové komise a hlavně na dohodě koaličních stran.

Přečtěte si také:  Co si myslí politici o podnikatelích a živnostnících?

Jen doufám, že s podobným nápadem na zvýšení odvodů na zdravotní pojištění nepřijde zároveň i Ministerstvo zdravotnictví, a na zvýšení daní z příjmů Ministerstvo financí.

Doplněno 3. 2. 2015

Neuplynuly ani dva týdny od zveřejnění článku, a už je tu první nápad na zvýšení zdravotního pojištění OSVČ z dílny ČMKOS, konkrétně jejího předsedy Středuly:

Jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by normální logické vysvětlení mělo být, že dostane asi jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, a tak se to neděje.

Dali jsme najevo, že chceme už konečně vyřešit otázku plateb mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a OSVČ. Jestliže ve zdravotnictví chybějí prostředky, jestli je jasné, že OSVČ generálně přečerpají to, co do systému vloží, a nejsou solidární s nikým, tak požadujeme, aby došlo k nápravě této situace. Čím déle se to bude odkládat, tím déle bude trvat, než se do zdravotnictví dostane adekvátní částka.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/za-tretinove-odvody-tretinova-sadra-oprel-se-sef-odboru-do-osvc-ps9-/ekonomika.aspx?c=A150202_175219_ekonomika_kop


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *